Rahim içinden doku alma anlamına gelmekte olan Kürtajı yalnızca gebeliğin sonlandırılması amacı ile kullanılması yanlıştır. Alınmakta olan bu dokular yapılmış olan bir düşük sonrasında kalan parçalar oluşabileceği gibi, sebepsiz kanamalarda uygulanmakta olan teşhis amaçlı biyopsi ya da tedavi amaçlı bir kazımada olabilmektedir. Yine de en çok kullanılmakta olan şekli ise kısırlık (infertilite) araştırmasında yumurtlamanın var olup olmadığını anlayabilmek için yapılmakta olan şey kürtajdır.
Bunun yanında elbette ki istenmemekte olan gebeliklerin tahliyesinin sağlanması da bir tür kürtajdır. Rahim içine yerleştirilmekte olan bir kanülle yapılmakta olan emme işleminin adıdır.. Lakin kürtaj, net olarak korunma yöntemi arasında bulunmamakta ve korunma yöntemi olmamaktadır.. Jinekologların istekleri kadının kendi isteği ile gebe kalması ve sağlıklı bir biçimde gebeliğinin sonuçlanmasıdır elbette. İstenmeyen gebelikler için ise pek çok modern korunma yöntemleri bulunmaktadır ilk etapta. Eğitim seviyesini yükseltip, sosyo ekonomik şartlarında gelişmesini sağlayarak istenmemekte olan gebeliklerinin önüne geçme olasılığıda ayrı bir konudur.
Tıbbi yönden kürtaj gerekmekte olan durumlar ise; boş bir gebelik , anembriyonik olan gebelik, bozulmuş olan gebelik (başlamakta olan düşükler), inkomplet abortus (tam gerçekleşmeyen düşük), mol gebelik (üzüm hamileliği), düzensiz olan kanamalar, menopoz sonrasında oluşan kanamalar gibi. Kürtaj işlemi sürekli olarak bir kadın doğum uzmanı yönetiminde ve onun önerisi sonucunda yapılması gerekmekte olan bir işlemdir.