Yapılan araştırmalar ve analizlerin sonuçlarına göre ülkemizdeki toplumun yaklaşık olarak %43,6’sı sigara içmektedir. Bu oran nerdeyse her iki kişiden bir tanesinin sigara kullandığı anlamına gelmektedir. İnsanlar tütün içmeye genel olarak 15 yaş ve üzerindeki dönemlerde başlamaktadır. Türkiye’de yalnızca 15 yaş ve üzerinde sigara içenlerin sayıları 16 milyon civarındadır. Ergenlik dönemi olarak adlandırılan bu yaşlarda arkadaş çevresine karşı bir özenme, bağımlılık arayışları ve kimlik karmaşası yaşamak gibi sebeplerden dolayı başlanıyor. Ayrıca sigara hakkında bilmeden başlamakta olan gençlerin bir bölümü ise yaşadıkları stresten ötürü sigaraya yönelmektedir.
Türkiye’de sigara içmekte olanların sayısı yukarıda da paylaştığımız gibi inanılmaz şekilde yüksektir. Ülkemizde sigarayı kullanmakta olanlar ise daha çok erkeklerdir. Türkiye’de sigara içmekte olan erkeklerin oranı yaklaşık olarak %62,8 iken, bu oranlar bayanlarda ise yaklaşık olarak %24,3 şeklindedir. Ülkemizde meydana gelmekte olan ölümlerin yaklaşık olarak %10,6’sı sigaranın sebep olmuş olduğu hastalıklardan dolayı kaynaklanmaktadır.
Sigara kullanımı ile başlamakta olan ölümcül hastalıklardan bazıları ise kronik bronşit, amfizem rahatsızlığı, akciğer kanserleri, kalp enfarktüsü, beyin ve damar hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kronik tıkayıcı akciğer hastalıkları biçimindedir. Yapılmış olan araştırmaların sonucuna bakıldığında 15 tane sigara içmekte olan 30 yaşındaki bir bireyin ömrü ise 5 yıl kısalmaktadır. Sigaranın içinde başta nikotin olarak bağımlılık yaratmakta olan 4000 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddelerin devamlı olarak alınması sebebi ile ilerleyen yaşlarda bahsetmekte olduğumuz ölümcül hastalıklara yakalanabilme riskiniz sigara içmeyen bireylere göre çok daha fazladır.