Polifloral balın merkezi Türkiye

219

Türk balı, markalaşmaya devam ederken dünya çapında da itibar kazanmaya devam ediyor. Türk balının dünyada beğenilmesindeki en büyük neden de polifloral bal yapısına sahip olması.

Farklı çiçeklerden elde edilen nektarlarla oluşan poliflora bal, Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi konumu ve genç toprak yapısı sayesinde dünya çapında ünleniyor.

35 yıllık bal gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, polifloral Türk balının dünyada gittikçe artan önemine yönelik olarak yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin uygun iklimi ve çeşitli endemik bitkilere sahip oluşu, zengin içeriklere sahip bal tüketmemizi sağlıyor. Türkiye, genç kuşak toprak yapısı sayesinde dağlık alanlara sahip ve bu da endemik zenginliğimizin en büyük faydalarından biri. Arılar yüksek rakımlı yerlerde çeşitli ballardan nektar alarak içerik bakımından zengin ballar tüketmemize zemin hazırlıyor” dedi.

Türkiye, son yıllarda artış gösteren sahte bal üreticileri ile kendi içinde ve dünyada itibar savaşı da veriyor. Bunun en zor kısmı ise, sahte bal ile gerçek balın gözlem yoluyla neredeyse ayırt edilememesinden kaynaklanıyor. Sahte bal sebebiyle hem yerel hem de global olarak imajı zedelenme riskiyle karlı karşıya kalan Türk balı, sıkı denetimler ile hak ettiği eski ününe hızlı bir şekilde kavuşmaya başladı. İhracat hacminde ciddi artış yakalayan polifloral Türk balına olan ilgide Almanya başı çekiyor. Amerika ve Suudi Arabistan’ın takip ettiği bu ihracat sıralamasında Türk balı, ilk 6 aylık zaman diliminde 10,4 milyon dolarlık gelir sağladı. Dünya çapına toplamda 2 bin 445 Ton Türk balı satan Türk bal üreticileri; geçen yıl ihracat yapılamayan Çin, Libya, Bulgaristan, İsveç, Bosna-Hersek, Malezya, Somali, Yunanistan, Afganistan, Moğolistan ve Fas’a bal satışı gerçekleştirdi. Toplamda 41 ülkeye ihraç edilen Türk balı, sahip olduğu kültürel değeri ve polifloral yapısı sayesinde ününü korumaya devam ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.